Slaapmethode 0 – 8 maanden

Posted by: Josanne Verhoof in

Villa Bimbi maakt gebruik van diverse slaapmethoden die zijn afgestemd op de ontwikkelingsleeftijd van jouw kleintje. Al onze methode zijn vanuit een gentle parenting visie. Dat houdt in dat wij de kleintjes nooit laten huilen, maar kijken naar de reden achter het gedrag.

De methode die Villa Bimbi adviseert voor baby’tjes tussen de 0 en 8 maanden betreft de Shush Pat methode.

De shush pat methode kun je als vervolg zien op de 5S methode van Harvey Karp welke terug te vinden is in onze basis voor de perfecte slaapomgeving (Waar slaapt mijn baby het beste). Jonge baby’tjes moeten nog wennen aan de omgeving buiten de baarmoeder. Om die reden in het erg helpend om hun omgeving zodanig in te richten dat deze hen hetzelfde veilige en geborgen gevoel geeft als dat zij in de baarmoeder hebben ervaren. Door de Shush Pat methode toe te passen valt jouw kleintje gemakkelijk en ontspannen in slaap zonder negatieve slaapassociaties te creëren.

Om jouw kleintje te helpen makkelijker door te slapen is het ten allen tijden helpend om het gebruik van een White Noise apparaat in te zetten. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK

Wieg jij jouw kleintje altijd in slaap?

Het is logisch dat jouw kleintje in slaapt valt wanneer hij fijn heen en weer wordt gewiegd. Dit is namelijk hetzelfde gevoel als wat hij heeft ervaren in de baarmoeder toen moeder gedurende de dag in beweging was. Echter, om jouw kleintje te leren zelfstandig in slaap te vallen in zijn eigen bedje is het wiegen erg lastig. Zodra je stopt met wiegen en jouw baby in bed probeert te leggen is de kans erg groot dat hij ontwaakt en je weer opnieuw kunt beginnen. De Shush Pat methode geeft je de mogelijkheid om jouw kleintje toch dezelfde beleving als het wiegen te bieden, alleen kun je met deze methode wel de overgang naar het bedje maken. Dit zodat hij kan leren zelfstandig ontspannen in zijn eigen bedje in slaap te vallen.

De 5 stappen van de Shush Pat Methode

 1. Stap 1 – sideway
  • Houd jouw baby’tje op zijn zij vast in jouw armen. Net zoals Harvey Karp adviseert. Zorg er hierbij voor dat je het hoofdje altijd goed ondersteunt. Leg een baby die lijdt aan Reflux altijd op zijn linkerzij. Zorg er bij voorkeur voor dat jouw kleintje is ingebakerd of in zijn slaapzak ligt zodra je deze methode toe gaat passen. Wil je weten hoe je jouw kleintje inbakert? Lees dan hier: Wat is inbakeren en hoe doe je dit.
 2. Stap 2 – patting
  • Leg jouw hand om de billen van jouw kleintje en maak een opwaardse ‘pat’ beweging. Je zult zien dat het hoofdje van jouw baby een klein beetje op en neer beweegt tijdens de ‘pat’ beweging. Dit geeft de baby hetzelfde gevoel als de constante wieg beweging, alleen kun je deze methode blijven toepassen als hij in zijn bedje ligt.
 3. Stap 3 – shush
  • Als jouw kleintje is ingebakerd en hij ligt op zijn buik of zij in jouw armen, maak dan een constant ‘shh’ geluid en zorg dat de White Noise machine aan staat. Jouw baby’tje herkent dit geluid van toen hij nog in de baarmoeder zat, waardoor hij snel zal kalmeren. LET OP: Het White Noise geluid moet zo hard staan als het geluid van een stofzuiger. In de baarmoeder hoorde hij namelijk een constant ruisend geluid van 90db (dat is harder dan een stofzuiger!). Wil je meer weten over White Noise? Lees dan onze blog: Alles over White Noise. EN ONTVANG 10% KORTING op een White Noise apparaat van NUMSY!
 4. Stap 4 – bed
  • Zodra je ziet dat jouw kleintje begint te ontspannen en moe begint te worden, leg hem dan in zijn bedje op zijn linkerzij of op zijn ruggetje (LET OP: Je legt de baby alleen op zijn zij als je zijn ruggetje nog ondersteunt met jouw hand en je ervoor zorgt dat als jij de kamer verlaat hij op zijn rug slaapt. Hij mag NIET op zijn zij in zijn bedje slapen). Probeer tijdens deze overgang de pat beweging voort te zetten. Leg eerst de baby zijn voetjes op het matrasje en daarna het hoofdje. Dit om het Moro-Reflex zoveel mogelijk tegen te gaan.
 5. Stap 5 – langzaam afbouwen
  • Zodra jouw baby in zijn bedje ligt en je ziet dat hij in slaap valt, vertraag dat de ‘pat’ techniek. Zodra je het gevoel hebt dat jouw baby slaapt, kun je je baby voorzichtig op zijn rug draaien. Wacht even af hoe hij hierop reageert. Als de baby slaapt verlaat je de kamer. Begint hij te huilen, draai dan zijn beetjes opzij of leg hem in een ‘kikkerstand’ zodat je de shush pat methode opnieuw toe kunt passen. Het duurt 20 minuten voordat jouw baby’tje zijn diepe slaap bereikt, dus als je eerder dan 20 a 30 minuten bent gestopt, kan het zijn dat je kleintje opnieuw wakker wordt. Herhaal de shush pat methode dan voor een langere tijd dan dat je hiervoor hebt gedaan.

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

UP