Slaapmethode 4 – 10 maanden

Posted by: Josanne Verhoof in Geen categorie

Villa Bimbi maakt gebruik van diverse slaapmethoden die zijn afgestemd op de ontwikkelingsleeftijd van jouw kleintje. Al onze methode zijn vanuit een gentle parenting visie. Dat houdt in dat wij de kleintjes nooit laten huilen, maar kijken naar de reden achter het gedrag.

De methode die Villa Bimbi adviseert voor baby’tjes tussen de 4 en 10 maanden betreft de Pick Up / Put Down methode in combinatie met de Shush Pat methode. In deze blog lees je meer over de Pick Up / Put Down methode. Wil je meer weten over de Shush Pat methode (voor kleintjes tussen de 0 – 8 maanden), lees dan onze blog: Slaapmethode 0 – 8 maanden.

Voordat je aan de slag gaat met de Pick Up / Put Down methode is het van belang dat de slaapomgeving van jouw kleintje is afgestemd op zijn behoeften. Wil je weten waar jouw kleintje het beste slaapt? Lees dan onze blog: Waar slaapt mijn baby het beste. De Pick Up / Put Down methode geeft jouw kleintje de mogelijkheid om te leren zelfstandig in slaap te vallen in een ontspannen staat. Je geeft hem de ruimte om te leren zichzelf te kalmeren, maar geeft hem daarnaast de nabijheid die hij nodig heeft. Dit alles zonder hem gecontroleerd te laten huilen, maar alleen gebruik te maken van gentle parenting methodes.

Om jouw kleintje te helpen makkelijker door te slapen is het ten allen tijden helpend om het gebruik van een White Noise apparaat in te zetten. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK

De 6 stappen van de Pick Up / Put Down methode

 1. Start het Wind Down ritueel
  • Start zijn wind down ritueel voor minimaal 15 minuten (Wil je weten wat een wind down ritueel is? Lees dan onze blog: ‘Hoe help ik mijn baby ontspannen voor het slapen‘). Als je merkt dat hij zich begint te ontspannen leg je hem in zijn bedje. Zorg ervoor dat je hem nog wel wakker op bed legt. Door middel van de Shush Pat methode kun je de transfer van jouw armen naar het bedden makkelijker maken en hem verder settlen als hij in zijn bedje ligt ( wil je weten wat de shush pat methode is? Lees dan onze blog: ‘Slaapmethode 0-8 maanden’). Let er daarnaast op dat je eerst zijn voetjes neerlegt en daarna zijn hoofdje. Dit om het Moro-reflex zoveel mogelijk tegen te gaan. Als je ziet dat hij ontspannen op bedje ligt of slaapt kun je de kamer verlaten.
 2. Keer bij onrust na 100 seconden terug
  • Wanneer hij onrustig wordt of begint te huilen ga je na 100 seconden opnieuw zijn kamertje in.
 3. Gebruik jouw stem en de shush pat methode
  • Sta of zit naast zijn bedje en kalmeer hem met jouw stem en het gebruik van de pat methode. Forceer hem niet om in dezelfde positie te blijven liggen.
 4. Neem jouw kleintje uit bed als hij nog steeds huilt
  • Als hij na opnieuw 100 seconden nog steeds huilt, haal hem dan uit zijn bedje en pas de shush pat methode toe om hem te kalmeren. Probeer niet te gaan wiegen. Als je merkt dat je het onbewust toch doet kun je hem ook over je schouder heen leggen.
 5. Leg hem in bed als hij zich ontspant in jouw armen
  • Leg hem terug in zijn bedje zodra je voelt dat hij ontspannen is (maar wel wakker). Wanneer hij na 4 a 5 minuten in jouw armen nog steeds huilt, leg hem dan toch terug in zijn bedje. Wellicht heeft hij nu ruimte voor zichzelf nodig.
 6. Herhaal deze stappen totdat hij slaapt en verlaat dan de kamer.

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

Comments

 1. Goedenavond,
  Wat een duidelijke informatie heeft u en prettige video’s. Wij gaan deze methode vrijdag starten bij one dochtertje van 6 maanden (met wieg associatie inmiddels). We hebben ook een white noise besteld.
  Wij vroegen ons af of u adviseert te starten met de avond slaap of direct alle slaapjes?
  Alvast bedankt!
  Ook namens onze dochter 🙂

  1. Dag Ezra,
   Wat ontzettend fijn om te horen dat de informatie helpend is voor jullie en dat de video’s daarbij ondersteunend zijn, super! Ook super om te horen dat jullie het White Noise apparaat hebben besteld en haar stapje voor stapje leren zelfstandig in haar eigen bedje te slapen. Je kunt het beste starten met de slaapjes overdag en deze in de avond op te bouwen. Mocht je op een later moment nog vragen hebben, weet dan dat je ons altijd een berichtje mag sturen, we helpen je graag!

   Groetjes,

   Josanne
   Villa Bimbi

 2. Goedenavond,

  Onze zoon (7,5m) heeft een wiegassociatie en kan dus niet zonder hulp inslapen. Dankzij jullie hebben we weer hoop gekregen en doen we nu de sush pat methode in combinatie met de pick up, put down methode en staat white noise aan. Wat opvalt is dat hij eerst heel erg boos wordt (krijsen) voordat hij zich ontspant door de sush pat methode. We houden hem dan vast en proberen van alles om hem te kalmeren. Dit duurt soms wel 20 min (we zijn net 2 dagen bezig). Is dit schadelijk? Ik ben bang voor een negatieve slaapassociatie en ik vraag me ook af of de sush pat methode een slaapassociatie kan worden? Moet je dit ook afbouwen? We hopen dat dit alles hem gaat helpen om rustig en zelfstandig in te slapen en dat de hazenslaapjes daardoor ook eindelijk verdwijnen.

  In ieder geval bedankt voor jullie informatie op jullie site en Instagram. Zo ontzettend fijn!

  1. Wat fijn om te horen dat jullie zo veel baat hebben bij de shush pat en pick up / put down methode. Super! Zeker helpend voor de leeftijd van jullie zoontje. Het kan in het begin inderdaad lang duren voordat hij het helemaal accepteert. Wat je het beste kunt doen is jullie huidige wiegtechniek toepassen om hem te kalmeren en deze voorzichtig over te laten gaan in de shush pat en dit stapje voor stapje op te bouwen. Eerst in jullie armen en daarna als hij dit goed accepteert pas in bedje om dus zulke frustraties en negatieve associaties te voorkomen. Je zult zien dat de shush pat vaak op een natuurlijke manier afbouwt omdat de kleintjes steeds meer ‘wakker’ worden door de bewegingen en steeds beter zelf kunnen gaan slapen. Mocht je het fijn vinden dat we perosonlijk met je mee kijken, weet je ons te vinden. Ik help jullie dan ook enorm graag !

   Veel liefs en slaap,

   Josanne Verhoof
   Villa Bimbi

 3. Wat een fijne info.
  Vraagje: is het mogelijk deze methode ( PU/PD) toe te passen gedurende een bepaalde tijd (bv een uur), en daarna als back up toch ons kindje in slaap te wiegen indien hij nog niet slaapt?
  Of blijft hij dan gehecht aan de onzelfstandige slaapassociaties (wiegen/Harvey Karp methode in ons geval). Groeten

  1. Hele goede vraag!
   Het beste kun je de huidige wiegassociatie stapje voor stapje over laten gaan in de shush pat, zodat je dit ook in het bedje toe kan passen. Dit kun je doen in combinatie met de pick up / put down, waarbij ik adviseer om na 45 minuten een plan B in te zetten (wat dus jullie huidige techniek kan zijn). Mocht je het fijn vinden dat ik stapje voor stapje persoonlijk met je mee kijk, weet dan dat ik je altijd enorm graag verder help!

   Veel liefs en slaap,

   Josanne
   Villa Bimbi

Comments are closed.

UP