Hoe help ik mijn baby ontspannen voor het slapen

Posted by: Josanne Verhoof in

De afgelopen uren dat jouw kleintje wakker is geweest heeft hij ontzettend veel prikkels opgedaan. Als we hem dan direct op bed zouden leggen zou hij waarschijnlijk gefrustreerd raken, omdat hij niet de kans heeft gekregen deze prikkels te verwerken. Ontspannen is moeilijk en slapen gaat al helemaal niet. Daarom is het belangrijk om 15 a 30 minuten voor het slapen een wind down ritueel in te bouwen. Dit geldt zowel voor overdag als in de avond.

Het is belangrijk dat het wind down ritueel minimaal 15 minuten duurt. Als je ziet dat jouw kleintje dan nog niet volledig ontspannen is, kun je de tijd verlengen naar 30 minuten.

De 6 stappen van het Wind Down ritueel

  1. White noise

White noise is een constant ruisend geluid dat jouw kleintje een veilig en geborgen gevoel geeft. Dit omdat hij dit ook hoorde toen hij nog in de baarmoeder zat. Hierdoor zal jouw kleintje zich sneller kunnen kalmeren. Daarnaast blokkeert white noise ook de omgevingsgeluiden. Zeker jonge baby’tjes worden makkelijk wakker door plotselinge geluiden uit de omgeving. White noise blokkeert deze geluiden, zodat jouw kleintje makkelijker door kan slapen. Wil je meer weten over white noise? Kijk dan op onze blog: Alles over White Noise.

Belangrijk bij het gebruik van white noise is dat je het al aan zet tijdens het wind down ritueel. Dus op het moment dat je naar boven toe gaat en je het bedritueel start, zet je de white noise al zachtjes aan op de achtergrond. Als je de kamer verlaat zorg je ervoor dat het geluid zo hard staat als een stofzuiger.

Om jouw kleintje te helpen makkelijker door te slapen is het ten allen tijden helpend om het gebruik van een White Noise apparaat in te zetten. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK

2. Donkere kamer

Zorg ervoor dat de kamer waar jouw kleintje slaapt donker is (donker betekent dat je er geen boek meer zou moeten kunnen lezen). Deze donkere omgeving geldt zowel voor in de avond als overdag. Een donkere omgeving stimuleert het brein om het slaaphormoon ‘Melatonine’ aan te maken. Licht blokkeert deze productie, waardoor het voor jouw kleintje lastig is om in slaap te komen.

3. Inbakeren

Tot jouw kindje kan rollen is het helpend om hen in te bakeren. Dit geeft hen hetzelfde veilige en geborgen gevoel als wat ze hebben ervaren in de baarmoeder. Daarnaast weerhoudt het jouw kleintje ervan om te ontwaken van de plotselinge bewegingen die hij in zijn slaap maakt, of wanneer je hem neer legt. Dit komt door het zogenoemde ‘moro-reflex’. Wat je tevens kunt doen om dit reflex tegen te gaan op het moment dat je jouw kleintje neer legt, is door eerst zijn voetjes neer te leggen en daarna zijn hoofdje. Wil je meer weten over inbakeren? Bekijk dan onze blog: Wat is inbakeren en hoe doe je dit.

De inbakerdoeken en slaapzakken die wij adviseren zijn:

Miracle Blanket

Katoenen Hydrofiele inbakerdoek

PuckaBaby inbakerslaapzak

PuckaBaby 4-seizoenen slaapzak

4. Fopspeen

Baby’tjes hebben een aangeboren zuigreflex. Dit hebben zij simpelweg nodig om te kunnen overleven. Maar naast het zuigreflex voor voedingsinname, hebben zij ook een zuigreflex om zichzelf te ontspannen. Juist voor dit laatste kan een fopspeen erg helpend zijn. Wanneer een baby’tje zuigt komt het hormoon ‘Cholecystokinine’ (CKK) vrij. Dit zorgt ervoor dat jouw kleintje zich slaperig begint te voelen. Om die reden kan de fopspeen helpend zijn als onderdeel van het wind down ritueel. Wil je nu meer weten over fopspenen en hoe je deze het beste in kunt zetten? Kijk dan op onze blog: Welke fopspeen kies ik voor mijn kindje.

De fopspenen die wij adviseren zijn:

Philips Avent Ultra Air

Dirfrax Glow in th Dark

Philips Avent voor de allerkleinste

5. Lees een verhaaltje of zing een liedje

Voorlezen en zingen is niet alleen stimulerend voor de taalontwikkeling, maar het helpt ook om jouw kleintje te laten ontspannen. Hij kan even fijn tegen jou aan hangen en luisteren naar jouw stem. Alle prikkels van de afgelopen uren krijgen nu de tijd om te reduceren, waarbij er tevens een fijn moment wordt gecreëerd voor jullie samen.

6. Knuffelen

Zorg ervoor dat je de laatste 10 minuutjes alle lichten uit doet en nog even met jouw kleintje knuffelt. Het gevoel van nabijheid zorgt ervoor dat hij zich content en veilig voelt. De donkere omgeving zorgt ervoor dat zijn brein het hormoon ‘Melatonine’ aan kan maken, waardoor jouw kleintje slaperig wordt.

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

UP