Wat is inbakeren en hoe doe je dit

Posted by: Josanne Verhoof in

Inbakeren houdt in dat je jouw baby’tje inwikkelt in een inbakerdoek of hydrofiele katoenen doek. Het inbakeren zorgt ervoor dat jouw kleintje hetzelfde veilige en geborgen gevoel krijgt als wat hij heeft ervaren in de baarmoeder. Hierdoor kan jouw kleintje zich makkelijker ontspannen en zal het slapen dan ook beter gaan. Maar er zijn nog veel meer voordelen!

Om jouw kleintje te helpen makkelijker door te slapen is het ten allen tijden helpend om het gebruik van een White Noise apparaat in te zetten. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK

Welke inbakerdoek heb ik nodig voor mijn kleintje

Villa Bimbi werkt zelf met drie verschillende soorten inbakerdoeken, maar er zijn ondertussen enorm veel verschillende soorten inbakerdoeken op de markt. Om even heel zwart wit uit te leggen welke verschillende soorten inbakerdoeken er zijn: inbakerslaapzakken, inbakerdoeken met de juiste vorm en hydrofiele doeken. Het makkelijkste is om een inbakerslaapzak of inbakerdoek met de juiste vorm te kiezen. Deze soorten wijzen zichzelf en zijn voor jou als ouder gemakkelijk om te gebruiken. Echter, het kan zo zijn dat jouw kleintje de vorm van de hals of de pasvorm van de inbakerdoek niet fijn vindt. Dan kun je ervoor kiezen om jouw kleintje in te bakeren in een hydrofiele doek. De inbakerdoeken die wij adviseren zijn:

 • Miracle blanket
  • De Miracle blanket is een ‘Houdini-Proof’ inbakerdoek. Deze inbakerdoek heeft de vorm van een slaapzak waar je jouw kleintje in legt met zijn voetjes en de armpjes langs het lichaam naar beneden toe ingewikkeld kunnen worden. De Miracle Blanket is enorm gebruiksvriendelijk en helpt te voorkomen dat jouw kleintje zich tijdens zijn slaap uit de inbakerdoek wurmt.
 • PuckaBaby inbakerslaapzak
  • De PuckaBaby slaapzak geeft lichte druk rondom de borst van jouw kleintje door de band die in de slaapzak is verwerkt. De armpjes van jouw kleintje liggen los in de slaapzak. Mocht jouw kleintje voldoende geborgenheid voelen door de druk rondom zijn borst en niet veel last hebben van zijn moro-reflex (plotselinge bewegingen in zijn slaap), dan biedt de PuckaBaby inbakerslaapzak een prettige uitkomst.
 • Love To Dream
  • De Love to Dream inbakerslaapzak biedt jouw kleintje de mogelijkheid om met zijn armpjes omhoog te slapen. Sommige kleintjes vinden het prettiger om met de armpjes omhoog te slapen dan omlaag. In de Love to Dream slaapzak zit geen band verwerkt, zoals in de PuckaBaby slaapzak, dus het gevoel van geborgenheid is minder groot. Het voordeel aan de Love to Dream inbakerslaapzak is dat er een vervolg op is, waarbij je jouw kleintje stap voor stap kunt leren in een normale slaapzak te slapen. Deze transitieslaapzak biedt een oplossing voor de tussenfase van inbakeren en naar de slaapzak.
 • Hydrofiele Katoenen Inbakerdoek
  • Vind je het fijn om zelf de vorm rondom de hals en de pasvorm te bepalen? Dan kun je kiezen voor een hydrofiele katoenen inbakerdoek. Deze geeft jou de volledige vrijheid om jouw kleintje in te bakeren zoals jullie beide prettig vinden. Belangrijk om te weten bij het gebruik van deze manier van inbakeren, is dat je er altijd voor zorgt dat de heupen van jouw kleintje voldoende bewegingsvrijheid hebben. Anders kan dit leiden tot hip dysplasia.

Waar moet ik op letten bij het inbakeren van mijn kleintje

Als je jouw kleintje inbakert is het belangrijk dat je er op let dat de heupjes voldoende bewegingsvrijheid hebben. Zoals hierboven ook al staat benoemd kan dit anders leiden tot hip dysplasia.

Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw kleintje niet te strak ingebakerd is en hij voldoende ruimte heeft rondom zijn nekje, zodat het tijdens het slapen geen gevaarlijke situaties op kan leveren.

Baker jouw kleintje alleen voor het slapen gaan, zodat hij meer ontspannen in slaap kan vallen. Je kunt hem ook inbakeren als hij erg overstuur is en je hem niet gemakkelijk kunt kalmeren. Probeer hem de rest van de dag de bewegingsvrijheid te geven die hij nodig heeft om de wereld om zich heen te ontdekken.

Geef jouw kleintje NOOIT een mutsje op als je hem inbakert. Hij kan dan nergens zijn hitte kwijt, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Hoe begin ik met inbakeren

 1. Kies een inbakerdoek die past bij de behoeften van jouw kleintje en waar jij je als ouder prettig bij voelt;
 2. Oefen met inbakeren op het moment dat jouw kleintje ontspannen en tevreden is of oefen eerst met een pop. Als jouw kleintje overstuur is en je hebt de handigheid van het inbakeren nog niet onder de knie zal het voor jullie beide een frustratie worden en dat willen we natuurlijk voorkomen;
 3. Leg de inbakerdoek op een grote zachte ondergrond, zoals jouw eigen bed. Dit zo dat je voldoende ruimte hebt en jouw kleintje zacht en veilig ligt.

Tot wanneer mag ik mijn kleintje inbakeren

Vanaf de geboorte totdat jouw kleintje kan rollen (ongeveer 4 maanden) is het helpend om hem in te bakeren. Zodra jouw kleintje kan rollen dien je over te gaan naar een slaapzak, omdat het inbakeren dan onveilige situaties kan opleveren. Dit omdat zij zichzelf niet terug kunnen rollen als ze zijn ingebakerd en dit kan leiden tot verstikkingsgevaar.

De voordelen van inbakeren

 • Jouw kleintje ervaart hetzelfde veilige en geborgen gevoel als wat hij heeft ervaren in de baarmoeder. Hierdoor zal hij zich makkelijker kunnen ontspannen.
 • Vanaf de geboorte tot ongeveer 4 maanden kunnen de kleintjes veel last ervaren van het zogenoemde ‘Moro-reflex’. Dit zijn de plotselinge en ongecontroleerde bewegingen die jouw kleintje in zijn slaap maakt of wanneer je hem op bedje wilt leggen. Dit reflex vindt een logische natuurlijke oorsprong, maar zit onze kleintje nu vaak in de weg. Door hen in te bakeren verminder je de activatie van dit reflex en zal jouw kleintje hier minder snel wakker door worden. Wat je tevens kunt doen is jouw kleintje eerst met zijn voetjes in bed te leggen en daarna het hoofdje. Dit voorkomt tevens dat het Moro-reflex wordt geactiveerd.

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

Hoe baker ik mijn kleintje in

UP