Welke fopspeen kies ik voor mijn kindje

Posted by: Josanne Verhoof in

Er zijn verschillende redenen waarom fopspenen worden gebruikt, maar Villa Bimbi kijkt altijd naar de reden achter het gedrag van een kind en zet de fopspeen in om aan de natuurlijke zuigbehoefte van een kleintje te voldoen, zodat hij ontspannen kan slapen.

Baby’tjes hebben twee soorten zuigreflexen. Eén zuigreflex voor voedingsinname, anders zouden onze baby’s niet kunnen overleven. Het tweede zuigreflex is voor ontspanning. Dit maakt dat onze kleintjes dan ook vaak in slaap vallen aan de borst of tijdens het drinken uit de fles.

Uit onderzoek is gebleken dat het zuigen een voldaan gevoel geeft, waardoor jouw kleintje kan ontspannen. Dit alles heeft te maken met het hormoon Cholecystokinine (CKK). Zodra dit hormoon vrij komt zal jouw kleintje zich slaperig voelen en vanuit ontspanning in slaap kunnen vallen.

Om jouw kleintje te helpen makkelijker door te slapen is het ten allen tijden helpend om het gebruik van een White Noise apparaat in te zetten. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK

Fopspeen en Reflux of Darmkrampjes

De fopspeen kan verlichting bieden bij Reflux en darmkrampjes. Naast dat het hormoon CKK een kalmerende werking heeft, maakt jouw kleintje tijdens het spenen ook meer speeksel aan. Doordat de speekselproductie wordt vergroot, zal jouw kleintje vaker moeten slikken en zal daardoor het zuur dat omhoog komt bij Reflux doen verminderen.

Mag ik een fopspeen gebruiken als ik borstvoeding geef?

Als je net bent begonnen met het geven van borstvoeding is het niet verstandig om gebruik te maken van een fopspeen. Echter, zodra de productie van de borstvoeding goed op gang is gekomen is het wel mogelijk de fopspeen aan jouw kleintje te introduceren.

Voorkom zuigverwarring

De naam zegt het eigenlijk al, jouw kleintje krijgt verwarrende signalen met betrekking tot zijn zuigreflex. Als je borstvoeding geeft en te snel met de fopspeen begint kan deze zogenoemde zuigverwarring ontstaan. Het kan ook ontstaan wanneer je de speen aanbiedt wanneer jouw kleintje honger heeft en gevoed moet worden.

Jouw kleintje raakt dan gefrustreerd omdat de fopspeen hem niet geeft wat hij op dat moment nodig heeft. Het kan ook zijn dat jouw kleintje de borst of de fles gaat weigeren, zodra deze zuigverwarring is ontstaan.

Wat je kunt doen:

  • Zorg ervoor dat je minimaal een maand wacht met het aanbieden van de fopspeen als je borstvoeding geeft.
  • Biedt de fopspeen aan na het voeden om de klachten van Reflux te verminderen, maar nooit kort voor het voeden
  • Biedt de fopspeen aan voor het slapen, zodat jouw kleintje zich kan ontspannen en slaperig wordt

Hoe begin ik met het gebruik van een fopspeen?

Om de fopspeen op een passende wijze te introduceren is het allereerst belangrijk dat je je aan bovenstaand genoemde punten houdt. Daarnaast is het helpend om de fopspeen te gebruiken om jouw kleintje voor het slapen gaan te helpen ontspannen. Als je de fopspeen wilt gebruiken voor het slapen kun je dit op twee verschillende manieren doen:

  1. Biedt de fopspeen aan tijdens het wind down ritueel (wil je weten wat dat is, lees dan onze blog: Hoe help ik mijn baby ontspannen voor het slapen ). Dit zodat jouw kleintje kan ontspannen voordat je hem in bedje legt. Let op; leg jouw kleintje altijd wakker op bedje! Zodra je jouw kleintje op bedje legt neem je de fopspeen weg, zodat de fopspeen geen slaapassociatie wordt, maar het alleen wordt gebruikt om jouw kleintje te helpen ontspannen.
  2. Je kunt er ook voor kiezen jouw kleintje de fopspeen te laten behouden tijdens zijn slaapje. Zorg er wel voor dat je de speen nooit vast maakt aan zijn kleding of aan het bedje. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Tot 7 maanden is het voor de meeste kleintje moeilijk om zelfstandig de speen te vinden en naar hun mondje toe te brengen. Ze hebben dus de hulp nodig van hun ouder. Na 7 maanden kun je gaan oefenen met het zelfstandig vinden en gebruiken van de fopspeen.

Voor beide situaties geldt dat het belangrijk is dat je altijd gebruik maakt van meerdere slaapassociaties. Gebruik zoals genoemd dan ook een wind down ritueel zodat jouw kleintje kan ontprikkelen, maar zorg er ook voor dat de slaapomgeving zo goed mogelijk is afgestemd op de behoeften van jouw kleintje. Wil je weten hoe je de perfecte slaapomgeving creëert? Lees dan onze blog: Waar slaapt mijn baby het beste.

Welke fopspeen past bij mijn kleintje?

De stappen die je doorloopt bij het kiezen van de juiste fopspeen voor jouw kleintje zijn als volgt:

  1. Leeftijd

Zorg ervoor dat de grootte van de speen past bij de leeftijd van jouw kleintje. Zowel de grootte van de fopspeen is afgestemd op de leeftijd, maar ook de hardheid van de speen. Het is dus belangrijk dat dit overeenkomt.

2. Allergische reacties / gevoelige huid

Het kan zijn dat jouw kleintje een gevoelige huid heeft en dat sommige fopspenen voor irritatie kunnen zorgen. Je kunt letten op de hoeveelheid luchtgaten die in de fopspeen zijn verwerkt om huidvlekken te voorkomen. Daarnaast kun je letten op het soort materiaal waarvan de fopspeen is gemaakt. Pas deze dan dus ook aan op de voorkeuren van jouw kleintje.

3. Dental of Natural

Er zijn verschillende vormen in de speen die je kunt kiezen. De twee basisvormen zijn: de Natural en de Dental. De Natural heeft een natuurlijke ronde vorm, die afgeleid is van de vorm van een tepel. Kindjes die borstvoeding krijgen zullen deze speen dan wellicht ook makkelijker accepteren. De Dental heeft één afgevlakte zijde. Deze stimuleert de kaak- en tongspier, wat van positief effect kan zijn op de spraakontwikkeling.

4. Merk

Als laatste zijn er nog ontzettend veel verschillende merken fopspenen. Villa Bimbi adviseert om altijd een fopspeen van een gekeurd merk te kopen. Babyproducten worden eerst streng gekeurd voordat zij verkocht mogen worden. Dit omdat men natuurlijk wel zeker dient te weten of de producten veilig zijn. De fopspenen die Villa Bimbi adviseert zijn:

Philips Avent Ultra Air

Difrax Glow in the Dark

Philips Avent voor de allerkleinste

Philips Avent Fopspeen knuffel

Hoe houd ik de fopspeen schoon?

Het is belangrijk om de fopspeen goed schoon te maken. Hierop zitten namelijk veel bacteriën. We krijgen vaak de vraag; kunnen we de fopspeen ook schoonmaken door hem in onze eigen mond te stoppen? Nee! Je eigen mond zit ook vol met bacteriën, waardoor de kans groter wordt dat zowel jouw kleintje als jij ongewenste bacteriën binnen krijgt.

Om de fopspeen goed schoon te houden kun je hem elke dag even uitkoken. Je kunt de fopspeen ook steriliseren met een steriliseer-ei of een magnetronsterilisator. Het is goed om te onthouden dat als je de fopspeen elke dag gebruikt, je hem ook elke dag schoonmaakt.

Daarbij is het fijn om meerdere fopspenen aan te schaffen, zodat je er altijd eentje achter de hand hebt.

Wanneer moet ik een nieuwe fopspeen kopen?

In Nederland zijn we geneigd om een fopspeen langdurig te gebruiken. Echter, het wordt aangeraden om elke zes weken de fopspeen te vernieuwen. Als je kleintje hard zuigt of op de fopspeen bijt kunnen er beschadigingen ontstaan. Hierdoor kunnen stukjes loslaten, wat tot verstikkingsgevaar kan leiden. Controleer voor gebruik dan ook altijd of je geen slijtage aan de speen ziet. Dit kun je doen door aan het uiteinde van de fopspeen te trekken, zodat deze uitrekt. Als je scheurtjes ziet mag je de fopspeen niet meer gebruiken.

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

UP