Waar slaapt mijn baby het beste

Posted by: Josanne Verhoof in

Een jonge baby moet nog wennen aan de omgeving buiten de baarmoeder. Om zijn slaap te optimaliseren is het dan ook helpend om de grote, nieuwe wereld om hem heen af te stemmen op de veilige ervaringen die hij heeft opgedaan in de baarmoeder. Door de de baarmoeder dus eigenlijk na te bootsen help je jouw kleintje te ontspannen, waardoor het slapen daadwerkelijk beter zal gaan.

Als een baby’tje slaapt zijn wij geneigd om ons zo stil mogelijk te houden, omdat we hem niet wakker willen maken. Maar wist je dat jouw kleintje in de baarmoeder een constant ruisend geluid hoorde van 90db? Dat is harder dan het geluid van een stofzuiger! Een stille omgeving geeft jouw kleintje eerder een gespannen gevoel dan een ontspannen gevoel.

5 stappen voor de perfecte slaapomgeving

  • White noise

White noise is een constant ruisend geluid, wat jouw kleintje hetzelfde veilige en geborgen gevoel geeft als wat hij heeft ervaren in de baarmoeder. Dit omdat hij daar ook een constant ruisend geluid hoorde, dat werd geproduceerd door het hart en het bloed dat door de bloedvaten van moeder stroomde. Wil je alles weten over white noise? Lees dan onze blog: Alles over White Noise

Om jouw kleintje te helpen makkelijker door te slapen is het ten allen tijden helpend om het gebruik van een White Noise apparaat in te zetten. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK

  • Donkere kamer

Het is belangrijk dat het slaapkamertje van jouw kleintje donker is, zowel overdag als in de nacht. Zo donker dat je er geen boek meer zou moeten kunnen lezen. Een donkere omgeving stimuleert het brein om het slaaphormoon ‘Melatonine’ te produceren. Hierdoor zal jouw kleintje zich slaperig voelen en makkelijker vanuit ontspanning kunnen gaan slapen.

We krijgen vaak de vraag of het dag- en nachtritme van de kleintjes niet verstoord raakt zodra je de slaapkamer overdag donker maakt. Hier hoef je niet bang voor te zijn, zo lang je een passend dag- en nachtritme aanhoudt. Wat betekent dat je jouw kleintje overdag dus ook wakker moet maken als hij te lang slaapt.

  • Temperatuur

De beste temperatuur om te slapen is 18 graden Celcius. Daarvoor is het belangrijk dat jouw kleintje niet te warm en niet te koud is gekleed. Onderstaande afbeelding laat zien welke kledinglaagjes wij adviseren per kamertemperatuur.

  • Inbakeren

Inbakeren geeft jouw kleintje hetzelfde veilige en geborgen gevoel als wat hij heeft ervaren in de baarmoeder. Voor kleintjes tot en met 4 maanden is het zeer helpend om ze tijdens het slapen in te bakeren. Ze zullen zich hierdoor gemakkelijker kunnen ontspannen, waardoor het slapen dan ook beter zal gaan. Na 4 maanden die je over te gaan op een slaapzak, aangezien het inbakeren niet meer veilig is omdat jouw kleintje zal leren om te rollen.

Naast dat het hen help te ontspannen, helpt het ook het zogenaamde ‘Moro-reflex’ tegen te gaan. Het Moro-reflex zijn de ongecontroleerde bewegingen die jouw kleintje maakt als je hem bijvoorbeeld neer wilt leggen, of als hij in slaap valt. Als je jouw kleintje inbakert, zal hij zichzelf niet wakker maken door dit reflex. Wat je daarnaast kunt doen om dit reflex tegen te gaan is door eerst de voetjes op bedje te leggen en daarna het hoofdje. Dit voorkomt dat het Moro-reflex wordt geactiveerd. Wil je meer weten over inbakeren? Bekijk dan onze blog: Wat is inbakeren en hoe dit je dit.

De inbakerdoeken en slaapzakken die wij adviseren zijn:

Miracle Blanket

Hydrofiele Inbakerdoek

PuckaBaby inbakerslaapzak

PuckaBaby 4-seizoeken slaapzak

  • Fopspeen

Baby’tjes hebben direct na de geboorte het instinct om te zuigen. Dit doordat zij beschikken over twee verschillende zuigreflexen. Eén zuigreflex voor voedingsinname en één zuigreflex om zich te kunnen ontspannen. Deze reflexen zijn van levensbelang voor onze kleintjes. Het zuigreflex voor voedingsinname spreekt voor zich, maar het zuigreflex voor ontspanning is tevens erg belangrijk.

Zodra het zuigreflex wordt geactiveerd maakt het brein van jouw kleintje een stofje aan waardoor hij zich ontspant en zelfs slaperig wordt. Dat is ook de reden waarom veel kleintjes tijdens het drinken in slaap vallen. Om te voorkomen dat voeden een slaapassociatie wordt, maar hen toch het veilige en geborgen gevoel te geven waar ze naar op zoek zijn, kun je gebruik maken van een fopspeen.

Belangrijk om te weten is dat je de fopspeen nooit aanbiedt nét voor een voeding. Dit kan anders leiden tot zuigverwarring. Wil je meer weten over fopspenen? Lees dan onze blog: Welke fopspeen kies ik voor mijn kindje?

De fopspenen die wij adviseren zijn:

Philips Avent Ultra Air

Difrax Glow in the Dark

Philips Avent – voor de allerkleinste

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

UP