Hoe leer ik mijn baby zelf zijn fopspeen te gebruiken?

Posted by: Josanne Verhoof in

Het zelfstandig leren gebruiken van de fopspeen is een motorische vaardigheid die je jouw kleintje vanaf ongeveer 7 maanden stap voor stap kunt leren. Voor die tijd zijn zij nog onvoldoende in staat deze motorische vaardigheid te beheersen. Sommige kleintjes zijn wel al erg vroeg, terwijl anderen wat extra tijd nodig hebben. Het belangrijkste is om naar jouw kleintje te blijven kijken en zijn behoeften te volgen.

Het zelfstandig leren gebruiken van de fopspeen duurt minimaal één week. Ook hier geldt, sommige kleintjes zijn wat sneller, sommige kleintjes hebben wat meer tijd nodig. Het proces bevat 4 stappen. Voordat ik deze stappen één voor één toe ga lichten, is het eerst belangrijk dat:

  • Je de slaapomgeving zo goed mogelijk hebt aangepast naar de behoeften van jouw kleintje. Alles over de perfecte slaapomgeving kun je hier vinden: Klik hier
  • Om jouw kleintje te helpen makkelijker door te slapen is het ten allen tijden helpend om het gebruik van een White Noise apparaat in te zetten. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK
  • Je meerdere fopspenen in het bedje legt van jouw kleintje, zodat hij er makkelijker een kan vinden. Je kunt ook gebruik maken van een glow in the dark fopspeen, zodat dit proces nog gemakkelijker gaat. Alles over fopspenen kun je hier vinden: Klik hier

Stap 1

Leg de fopspeen in de hand van jouw kleintje en beweeg zijn hand richting zijn mondje. Herhaal deze beweging meerdere malen en oefen dit meerdere keren per dag. Als je ziet dat hij deze beweging zelf mee over begint te nemen, kun je overgaan naar stap 2. 

Stap 2

Leg de fopspeen in de hand van jouw kleintje, maar laat hem zelf de beweging naar zijn mond toe maken. Als je ziet dat jouw kleintje dit nog lastig vindt, kun je zijn handje halverwege naar zijn mond toe brengen en hem de tweede helft zelf laten doen. Als je ziet dat hij dit nog lastig vindt, ga dan nog enkele dagen door met stap 1. Beheerst jouw kleintje deze beweging volledig zelf, ga dan door naar stap 3.

Stap 3

Leg de fopspenen in zijn bedje rondom het hoofdje van jouw kleintje. Dit zodat het makkelijker is voor hem om een fopspeen te vinden. Als hij begint te huilen omdat hij zijn fopspeen is verloren ga je naar zijn slaapkamertje toe en tik je op het matras waar de fopspeen ligt. Dit zodat hij hem zelf kan pakken en naar zijn mond toe kan brengen. Als dit hem nog niet lukt kun je de fopspeen in zijn handje leggen en dus terug gaan naar stap 2.

Stap 4

Herhaal stap 3, maar probeer jouw kleintje eerst 100 seconden de tijd te geven om zelf de fopspeen te vinden voordat je het kamertje op loopt om hem te helpen.

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

UP