Wat is beter, voeden op vraag of voeden op schema?

Posted by: Josanne Verhoof in Ontwikkeling

Een veel voorkomende vraag waar wij graag verder op ingaan! Binnen onze slaapcoaching stemmen wij altijd zoveel mogelijk af op de persoonlijke behoeften van elke ouder en elk kind. Hierbij zoeken wij een slaapmethode die hierop aansluit. Maar deze adviezen kunnen dan soms ook wel eens tegenstrijdig zijn. Zo ontstaat de vraag: Wat is beter, voeden op vraag of voeden op schema? Is de een dan ook wel beter dan de ander? 

Uit het onderzoek “Infant feeding: the effects of scheduled vs. on-demand feeding on mothers’ wellbeing and children’s cognitive development” (2012) is gebleken dat moeders die voeden volgens een schema hoger scoorde op onderdelen zoals: zelfverzekerdheid, plezier, gezondheid en het ontvangen van voldoende slaap. Echter deden schema-gevoede baby’s het academisch minder goed dan hun vraaggevoede tegenhangers. Er is zelfs uit het onderzoek gebleken dat vraaggevoede baby’s 4 punten hoger scoren in IQ-tests op de leeftijd van 8 jaar. Conclusie: voeden op schema wordt geassocieerd met een hoger niveau van moederlijk welzijn, maar met een lagere score van cognitieve en academische resultaten voor kinderen. En dat resultaat vonden wij het onderzoeken waard!

Veel van de kinderverzorgingsboeken die tegenwoordig te koop zijn, pleiten ervoor dat baby’s moeten eten en slapen volgens een schema. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hebben beide op verschillende vlakken positieve gevolgen. Belangrijk vind ik om te benadrukken dat jij als ouder jouw kleintje het beste kent en moet doen waar jij je goed bij voelt. Want juist die basis van ontspanning zorgt voor goed slapen, dus volg daarin ook echt jouw eigen gevoel!

Wat mag je van een kindje verwachten?

‘s Nachts hebben baby’s één of meerdere voedingen nodig. Voel je dan ook niet verplicht om de nachtvoedingen al vroegtijdig af te bouwen als je ziet dat jouw kleintje dit nog nodig heeft. Zo lang hij verder goed slaapt en jij dit zelf geen probleem vindt, hoeft het dan ook zeker tot circa 12 maanden geen probleem te zijn! 

Dit komt omdat de spijsvertering, suikerstofwisseling en hersenfuncties nog onvoldonede zijn ontwikkeld dat ze langere tijd zonder voeding kunnen. Een lange tijd niet eten en jouw kleintje door laten slapen, zorgt voor grote pieken en dalen in zijn suikerspiegel. Die pieken en dalen verstoren de rijping van het suikerstofwisseling systeem. Baby’s verminderen vanzelf het aantal van hun nachtvoedingen en laten meer tijd tussen hun eet- en drinkmomenten wanneer hun systeem dat zelf aankan. 

Alle baby’s, zelfs vraaggevoedde baby’s, zijn in staat om een langere periode tussen de voedingen door te slapen tegen de tijd dat ze 4-6 weken oud zijn. Dit is op voorwaarde dat hij goed voedt bij al zijn dagelijkse voedingen en een volledige voeding krijgt tussen 22:00 en 23:00 uur. 

Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat jouw kleintje de nachtvoedingen niet gaat compenseren met de voedingen overdag. De voedingen overdag blijven het meest belangrijk aangezien deze uiteindelijk alleen over zullen blijven.

Als jouw kleintje zijn voedingen van overdag gaat compenseren met de nacht ontstaat er al snel een vicieuze cirkel, waarbij een baby ‘s nachts echt moet eten om aan zijn dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen. Met flesgevoede baby’s is het makkelijker om een patroon van overmatige nachtelijke voeding te vermijden door de hoeveelheden die ze gedurende de dag krijgen te controleren. 

Wat je van een baby mag verwachten is dat baby’s die flesvoeding ontvangen over het algemeen langer (2 tot 5 uur) slapen dan baby’s die borstvoeding ontvangen (1 tot 3 uur). Dat maakt dat je jouw verwachtingen of schema hier op aan kunt passen.

Verschil tussen voeden op schema en voeden op vraag

Uit het onderzoek “Infant feeding: the effects of scheduled vs. on-demand feeding on mothers’ wellbeing and children’s cognitive development” (2012) is gebleken dat moeders die hun baby’s voeden volgens een schema na 4 weken resulteren in een hoger welzijnsniveau, in alle stadia vanaf 8 weken postpartum tot 33 maanden. 

Baby’s die volgens een schema zijn gevoed, scoren lager op academisch niveau dan baby’s die werden gevoed op vraag. Dit verschil is 17% van een standaarddeviatie. Baby’s die volgens een schema gevoed werden, doen het ook minder goed dan vraaggevoede baby’s in IQ-tests die op 8-jarige leeftijd werden afgenomen, met ongeveer 4 IQ-punten. Let op, deze resultaten betekenen niet perse dat dit gevolgen moeten  zijn voor een kindje, maar er is wel een connectie gevonden tussen de ontwikkeling van het IQ en vraag-gevoede baby’s, en tussen de hoge welzijnsscore en schema-gevoede baby’s. 

De meeste baby’s hebben baat bij een vast slaapschema met regelmatige dutjes en bedtijden die de natuurlijke voorkeuren van de baby voor slaap- en waakpatronen weerpsiegelen, evenals het dagelijks gezinsleven. Maar of je deze vaste structuur aanhoudt door middel van voeden op vraag of voeden op schema, dat is aan jou zelf! Graag beschrijven we de mogelijkheden hoe je het voeden op vraag, het voeden op schema of een middenweg kunt toepassen in de praktijk.

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

Gebruikte bronnen

Ford, G. (2017). The new contented little baby book; The secret to calm and confident parenting.

Kleintjes, S. & Veldhuizen van, G. (2018). Het nieuwe borstvoeding boek. Zeist, Netherlands: 

Christofoor.

Lacovou, M. & Sevilla, A. (2012). Infant feeding: the effects of scheduled vs. on-demandfeeding on mothers’ wellbeing and children’s cognitive development. England, Oxford: Oxford University Press

Mindell, J.,A. & Owens, J., A. (2015). A clinical guide to pediatric sleep: Diagnosis and Management of Sleep Problems. London, England: Wolters Kluwer.

UP