Rusteloze benen / Restless Legs Syndrome

Posted by: Josanne Verhoof in

Zie je dat jouw kleintje veel onrust heeft in zijn lichaampje en met name zijn beentjes? Waarbij hij de drang heeft om zijn benen rusteloos heen en weer te bewegen en hier moeilijk mee kan stoppen? En met name voor het slapen gaan en in de nacht? Dan kan het zijn dat jouw kleintje last heeft van Rusteloze Benen, oftewel het Restless Legs syndrome (RLS). 

Sommige oudere kinderen beschrijven het gevoel alsof het beestjes door hun benen kruipen, alsof ze wiebelende benen hebben die moeten bewegen of daadwerkelijk pijn sensaties ervaren. De symptomen van RLS vertonen een circadiaans patroon waarbij ze ‘s avonds hun hoogtepunt bereiken. Maar hoe ontstaat RLS en wat kunnen we er tegen doen? 

RLS heeft een duidelijke genetische link en wordt vaak ook geassocieerd met ijzertekort. Er zijn dan ook behandelmogelijkheden om de symptomen van RLS tegen te gaan. Maar het belangrijkste is dat je altijd eerst contact opneemt met de eigen kinderarts. Vanuit Villa Bimbi kunnen wij alleen wetenschappelijk onderbouwde informatie geven, maar wij zijn zelf geen artsen. 

Stoorzender in het slaapgedrag

RLS kan tevens een enorm grote stoorzender zijn in het slaapgedrag van een kind. Door het continue onrustige gevoel in de benen kan jouw kindje onvoldoende de ontspanning vinden die hij nodig heeft om te kunnen slapen. De symptomen van RLS kunnen zich al op een leeftijd van 6 tot 12 maanden manifesteren. Belangrijk om te weten is dat we wel het onderscheid kunnen blijven maken tussen RLS en groeipijnen. Groeipijnen kunnen worden beschreven als terugkerende slappe ledematen of pijn die vaak optreedt bij het naar bed gaan en/of resulterend in nachtelijk waken. Hoewel er aanzienlijke overlap is in de diagnostische criteria voor RLS bij kinderen en groeipijnen, lijkt wandelen om verlichting te krijgen bijvoorbeeld uniek voor RLS en weinig tot geen verlichting te bieden bij groeipijnen. 

Omdat RLS-symptomen meestal ‘s avonds erger zijn, zijn moeite met slapen en moeilijk in slaap vallen twee van de meest voorkomende klachten. Kinderen met RLS kunnen weigeren naar bed te gaan omdat stilliggen hun symptomen verergert, en dit kan worden geïnterpreteerd als weerstand tegen bedtijd. Belangrijk is dus dat, als je deze symptomen herkend, je tijdens het bedritueel bepaalde stappen integreert die deze onrust zoveel mogelijk tegen gaan. Wat deze stappen precies zijn vertel ik je graag!

Behandeling Restelss Legs Syndrome (RLS)

Zoals al eerder verteld is het altijd belangrijk om eerst contact op te nemen met de eigen kinderarts. Maar er zijn wel al behandelingen die je zelf thuis toe kunt passen. 

  1. Allereerst is het belangrijk dat je een vast slaapritme voor jouw kindje hanteert. Hierbij is het de bedoeling dat je consistente bed- en waaktijden aanhoudt.
  2. Als tweede is het belangrijk dat je een wind down ritueel van 30 minuten hanteert. Dit omdat vermoeidheid de symptomen van RLS kan verergeren. 
  3. Afhankelijk van de behoefte van jouw kindje heb je twee opties: als je ziet dat jouw kleintje erg moe is voor zijn bedtijd dan help je hem door minimaal één uur voor het slapen gaan minimale lichaamsbeweging aan te bieden. Heeft jouw kleintje de enorme drang om te bewegen, laat jouw kindje dan actief bewegen het uur voor het slapen gaan en zorg ervoor dat je de 30 minuten voor het slapen het wind down ritueel start. 
  4. Massages met etherische oliën voor kinderen kunnen een zeer positief effect hebben op het onrustige gevoel dat het kind in zijn lichaam ervaart. Laat jouw kindje zelf aangeven wat hij prettig vindt en wat hem helpt. 
  5. Zorg ervoor dat de wakkertijd van jouw kind niet alleen lichamelijk actief wordt ingedeeld, maar ook mentaal actief. Zorg dat jouw kindje ook mentaal wordt uitgedaagd. 
  6. Bij pijn sensaties in de benen kan je ook gebruik maken van warmte of verkoelende bronnen zoals een kruik of een coolpack.
  7. Zorg ervoor dat het dieet van jouw kleintje voldoende ijzerhoudende voedingsstoffen bevat. Ijzer wordt gezien als één van de veroorzakende factoren van RLS. 
  8. Maak gebruik van een White Noise apparaat om jouw kleintje te helpen ontspannen en de focus op zichzelf te leggen en niet op de onrust. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK

Als jouw kindje lange tijd stil moet zitten, omdat je bijvoorbeeld met de auto of het vliegtuig op vakantie gaat, zorg er dan voor dat je momenten weet te creëren waarbij jouw kindje zich zowel lichamelijk als mentaal uit kan blijven dagen om de onrust in zijn lichaam kwijt te kunnen.

Zoals je leest is een basis van ontspanning essentieel om je vrolijk te voelen en goed te kunnen slapen. RLS kan hier dan ook erg bij in de weg zitten. Hopelijk heb ik je voldoende informatie kunnen geven zodat jij handvatten hebt hoe je het beste om kunt gaan bij symptomen van RLS. Mocht je nog vragen hebben, stuur ons altijd een berichtje en we helpen je graag verder!

Slaap lekker!

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

Gebruikte bronnen:

Babson, K., A. & Feldner, M., T. (2015). Sleep and Affect; Assesment, Theory, and Clinical Implications. 

West, K. & Kenen,J. (2020). Good night, sleep tight. New York, NY: Hachette Books. 

UP