Kan je een baby verwennen?

Posted by: Josanne Verhoof in

Mag ik mijn kleintje optillen als hij huilt of verwen ik hem daarmee? Het is een gewone vraag, die opkomt als je baby tussen de voedingen niet rustig gaat slapen.  Meestal wordt hij direct stil als je hem optilt en met hem rondwandelt. Er is een kans dat hij, zodra hij weer in de wieg gelegd wordt, opnieuw gaat huilen. Maar verwen je je baby hiermee? De vraag is dan ook of baby’s iets leren in de eerste maanden van hun leven.

Om jouw kleintje te helpen makkelijker door te slapen is het ten allen tijden helpend om het gebruik van een White Noise apparaat in te zetten. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK

Kan een baby worden verwend?

Het antwoord daarop is dat het onwaarschijnlijk is dat ze in staat zijn te leren verwachten dat er 24 uur per dag op elke kik van hen wordt gereageerd. En dat verstaan we onder verwennen. Anderzijds weten we dat pasgeboren baby’s nog niet op de toekomst kunnen anticiperen. Zij leven volledig in het hier en nu. Ze kunnen niet de gedachte formuleren: nu ga ik deze mensen net zo lang aan hun kop zeuren tot ze me alles geven wat ik wil hebben – nog een kenmerk van verwend gedrag. Wat kinderen wel leren in deze periode is een basaal vertrouwen in de wereld. Als snel en met liefde in hun behoeften wordt voorzien, krijgen ze het gevoel dat de wereld een vriendelijk oord is, waar prettige dingen gebeuren en aan negatieve ervaringen snel een eind wordt gemaakt. Dus het antwoord op de vraag ‘kan een pasgeboren baby worden verwend luidt nee. Althans niet tot hij oud genoeg is om te begrijpen waarom zijn behoeften niet onmiddellijk bevredigd worden. Dit ontwikkelt hij tussen de 9 en 18 maanden. We kunnen onszelf beter de vraag stellen: hoe kun je een baby een basaal vertrouwen schenken?

Hoe voorkom je een verwende baby?

Tegen de vierde maand hebben de meeste baby’s geen last meer van darmkrampen en verdwijnen de huiluurtjes, al zijn er kinderen die ook in de volgende twee maanden darmkrampjes lijken te hebben. Een baby die veel is opgenomen kan dan opnieuw vragen opgenomen te worden en dicht bij je te blijven. Het is niet verstandig nu plotseling heel streng te zijn, maar wel om vriendelijk maar vastberaden duidelijk te maken dat de tijd van slapen is gekomen. In veel culturen worden baby’s zelden alleen gelaten voordat ze kunnen lopen. Deze baby’s zijn niet verwend. Maar het is ook prima als je een baby van zes tot twaalf maanden oude enkele minuten alleen laat spelen en hem even laat wachten op aandacht. Bij heel jonge baby’s moet je er alles aan doen om tegemoet te komen aan hun behoeften. Oudere baby’s, peuters en kleuters leer je te begrijpen dat hun behoeften en wensen twee verschillende dingen zijn. Aan behoeften wordt tegemoet gekomen, wensen worden soms vervuld.

Waar je wel al mee kunt oefenen met jouw kleintje is om hem, zodra hij wakker is niet direct op je arm of schoot te nemen en continu met hem bezig te zijn. Het is helpend voor jouw kleintje om stapje voor stapje te leren hoe hij zichzelf kan vermaken en zichzelf op zijn gemak kan stellen zonder directe nabijheid van mama of papa. Natuurlijk geven we graag alle liefde en aandacht die we hebben aan onze kleintjes, maar als het overdreven wordt, wordt de baby er te afhankelijk van. Hij voelt zich verlaten en ongelukkig als hij geen aandacht krijgt en gaat huilen om aandacht te trekken. Wat begon als plezier wordt dan langzamerhand een probleem. 

Hoe herstel je het evenwicht bij een verwende baby?

Je moet jezelf voor ogen houden dat onredelijke eisen en te grote afhankelijkheid voor kinderen, als zij daaraan wennen, een groter probleem worden. Dwing jezelf ertoe een indeling te maken van dingen die je moet doen, huishoudelijke zaken of andere dingen. Het is verstandig potlood en papier te nemen en het allemaal op te schrijven. Zo creëer je al een aantal momentjes op de dag dat je je baby de kans geeft om zichzelf te leren vermaken. Probeer dit natuurlijk wel op een moment te doen wanneer jouw kleintje niet moe is en geen honger heeft. Voor het slapen kun je de shush pat methode toepassen + een vast wind down ritueel zodat je ook hier de eerste stapjes zet naar onafhankelijkheid wat de kleintjes nodig hebben om zich zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen. Belangrijk is om jouw handelen af te stemmen op het temperament van jouw kleintje, zodat je de juiste stappen in de juiste volgorde weet te zetten.

Je hoeft dus niet bang te zijn om jouw kleintje te verwennen, zolang je het balans weet te vinden tussen het stimuleren van onafhankelijkheid en het bieden van de geborgenheid en liefde die ze nodig hebben om zich zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen.


Slaap lekker!

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

Gebruikte bronnen:

Spock, B. (1998). Baby- en kinderverzorging & opvoeding; nog altijd de beste gids voor 

ouders en grootouders. Utrecht, Netherlands: Kosmos.

UP