Introductie Vaste Voeding

Posted by: Josanne Verhoof in Baby

Voeding speelt een enorm belangrijke rol bij de slaapontwikkeling van jouw kleintje. Wil je jouw kleintje helpen om meer ontspannen en langer te kunnen slapen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij comfortabel, gezond en goed gevoed is. Het moment van het starten van vaste voeding is een belangrijke mijlpaal voor jouw kleintje. Maar hoe kan je dit nu precies doen, wat is hierbij belangrijk en welke mogelijkheden zijn hier in? 

Wanneer start je met het aanbieden van vaste voeding?

Op een bepaald moment krijgt jouw kindje interesse in ander eten dan de melk die hij tot nu toe altijd heeft ontvangen. Het brein van jouw kleintje is biologisch geprogrammeerd om te willen en te kunnen leren. Een belangrijk kenmerk van het kinderbrein om te kunnen leren is dat het een vanzelfsprekende neiging heeft om na te doen. Bij het proces van leren hoort dan ook belonen. En die beloning hoeft dan ook niet altijd van jou als ouder te komen, soms komt die vanzelf, want: eten is lekker, zijn trek wordt bevredigd en samen eten biedt een gevoel van bescherming, erbij horen en het creëert een fijne ontspannen sfeer.

De eerste maanden vraagt jouw kleintje om de borst of fles. Hij geeft aan dat hij wil drinken en is daarmee ook bevredigd. Maar er komt een moment dat jouw kleintje behoefte heeft aan meer voedingsstoffen, calorieën en aan ijzer. De ijzerreserves die jouw baby heeft meegekregen van de van de zwangerschap raken dan langzaam op. 

Maar niet alle kindjes zijn na 6 maanden klaar voor de introductie van vast voedsel. Het is dan ook belangrijk om jouw kleintje hier stapje voor stapje aan te laten wennen, zonder hem te overvragen. Je wilt immers niet dat jouw kleintje een negatieve associatie creëert met voeding. Rond de 6 maanden is jouw kleintje in ieder geval fysiek in staat om vaste voeding te verwerken. Het immuunsysteem is voldoende rijp, het verteringssysteem is redelijk op orde, de mondspieren zijn voldoende getraind, de hand-oog coördinatie is er klaar voor en tot slot is ook de grove motoriek van jouw kleintje toe aan de volgende stap. 

Soms wordt er door gezondheidsredenen geadviseerd om eerder te beginnen met vaste voeding dan met zes maanden. Het is belangrijk dat je hiervoor altijd contact opneemt en informatie ontvangt vanuit de kinderarts. 

Als je start met het aanbieden van vaste voeding zul je zien dat sommige kleintjes hun eerste broodkorst op eten alsof hij dat al jaren doet, terwijl de meeste kleintjes echt even de tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe structuren en überhaupt te begrijpen dat vaste voeding dan ook daadwerkelijk eetbaar is. Meestal eten de kleintjes in hun zevende en achtste maand dan ook niet zo veel. En dat is helemaal niet erg, zo lang jouw kleintje voldoende calorieën, proteïnen en benodigde mineralen binnen krijgt, hij plezier ervaart in het ontdekken van nieuwe voedingssoorten en niet wordt overvraagd. 

De volgorde waarin je de vaste voeding het beste stap voor stap aan kunt bieden is als volgt; begin met het opbouwen van de lunch, daarna met het avondeten en als laatste pas het ontbijt. Dit omdat de lunch en het avondeten, welke voldoende ijzer en proteïnen dienen te bevatten, de slaap als eerst optimaliseren. Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw kleintje geen honger heeft op het moment dat hij aan het ontdekken is met vaste voeding. De volgende strategie kan daar helpend bij zijn: eerst melk, dan vaste voeding of eerst een halve melk voeding, dan vaste voeding en daarna de andere helft van de melkvoeding. Met 8 a 9 maanden kun je hapjes vóór elke melkvoeding aanbieden; vaste voeding gaat langzaam de melkvoedingen vervangen. Zie je dat jouw kleintje nog steeds erg moet wennen, bouw de hapjes de hapjes dan geleidelijk op en de melkvoedingen in kleine stapjes af. 

Jouw kleintje heeft dan ook de tijd nodig om aan de nieuwe voedingssoorten te wennen. Begin met eetlepeltjes en bouw dit geleidelijk op tot 2-4 eetlepels bij 2-3 maaltijden per dag. Als jouw kleintje start met het eten van vaste voeding, compenseert dit met de melkvoedingen. Een baby die bijvoorbeeld voorheen 1200 milliliter melk per 24 uur dronk, ontvangt nu 425 gram vaste voeding en 750 gram melk.

Probeer ook één voedingssoort per week aan te bieden, zodat je jouw kleintje niet overvraagd. Weigert hij de voeding, probeer dan een kleinere portie. Weigert hij hem twee of drie dagen, laat het dan een weekje rusten.

Hoe introduceer je de vaste voeding aan jouw kleintje?

Voor het starten van vaste voeding zijn er vele verschillende manieren mogelijk, zoals:

  • De baby-led Weaning of Rapley methode. Hierbij laat je jouw kindje direct zelf eten met zijn vingers, oftewel fingerfoods. Rond 8 maanden leert jouw kleintje te kauwen, waardoor deze methodes hen dan ook beter helpen met het daadwerkelijk opeten van de voeding. Voorheen zijn zij wellicht meer de voedingssoorten aan het verkennen. Mensen uit je omgeving maken zich soms druk en zijn bang dat jouw baby zal stikken. Dat is niet zo gek, want doorgaans hebben ze nog nooit een baby gezien die zelfstandig leert eten. Maar tijden veranderen en nieuwe inzichten maken duidelijk dat baby’s echt zichzelf kunnen voeden. Tot nu toe heeft je kleintje zich misschien nog nooit verslikt, hooguit als je toeschietreflex te heftig was of bij een sterke overproductie, maar dat is meer uitzondering dan regel. Nu er vast voedsel op tafel komt, maak je je misschien ongerust of het wel goed komt, zal hij zich niet verslikken? Een baby jonger dan een jaar heeft een sterk kokhalsreflex: die zit eerst voor in zijn mond en verplaatst zich geleidelijk, naarmate een kind meer oefent met eten, naar achteren. De kokhalsreflex beschermt jouw kleintje tegen verslikken. Komt zijn eten te veel achterin en is zijn coördinatie nog niet optimaal, dan zal het kokhalsreflex het direct overnemen. Eten heeft altijd een risico, houd je kindje dus in de gaten, zorg dat hij rechtop zit in een stoel of bij jou op schoot. 
  • Je kunt jouw kleintje ook met de lepel voeden. Hierbij heb jij als ouder volledig de controle en wordt het eten meestal gepureerd aangeboden. Je zult zien dat als je hetzelfde hapje ongeveer tien keer aanbiedt, jouw kleintje dit soort voeding dan ook goed zal accepteren. Geef hem dus ook de tijd om aan de nieuwe smaken te wennen. In potjes zitten vaker verschillende samen en bovendien is het aanbod aan smaken in potjes wat beperkter. Wil je de smaakontwikkeling bij jouw kleintje stimuleren, geef hem dan zelfgemaakte hapjes. 
  • Combo-voeding; zoals de naam aangeeft maak je hierbij een combinatie van lepelvoeding en zelfs voeding met fingerfoods. 

Wat mag jouw kleintje het eerste jaar niet eten?

  • rauw vlees
  • rauwe schaal- en schelpdieren
  • rauwe eieren
  • lever
  • lever smeerworst of paté
  • smeerkaas of gewone kaas
  • honing
  • gewone melk
  • chocolade melk en zuiveldranken met een zoete smaak
  • vanaf 8 maanden pas yoghurt
  • zoete toetjes of dranken
  • toegevoegd zout
  • nitraatrijke groenten

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

Bronnen

Feldman, R.,S. (2016). Ontwikkelingspsychologie. Amsterdam, Netherlands: Pearson Benelux.

Hogg,T. & Blau,M. (2005). The Baby Whisperer: Solves All Your Problems. London, England:  

Vermilion.

Kleintjes, S. & Veldhuizen van, G. (2018). Het nieuwe borstvoeding boek. Zeist, Netherlands: 

Christofoor. 

Purdue, E. (2013). Baby Sleep Consultant Training. Geraadpleegd op: https://babysleepconsultanttraining.com/training/

Spock, B. (1998). Baby- en kinderverzorging & opvoeding; nog altijd de beste gids voor 

ouders en grootouders. Utrecht, Netherlands: Kosmos.

Willekes, S. (2020). Hoe je baby van 0-12 maanden doorslaapt. Amsterdam, Netherlands: 

Het Spectrum. 

UP