Alles over doorkomende tandjes

Posted by: Josanne Verhoof in Ontwikkeling

Iedere baby reageert anders op het doorkomen van zijn tandjes. De ene baby heeft er meer last van dan de andere. Maar wanneer komen de tandjes door en hoe kun je de pijn verlichten? Wat kun je doen als jouw kleintje hierdoor moeilijker slaapt?

Doorkomende tandjes leidt niet alleen tot lichamelijk ongemak, maar het kan er ook voor zorgen dat het slaapritme van jouw kleintje verstoord raakt.

Om jouw kleintje te helpen makkelijker door te slapen is het ten allen tijden helpend om het gebruik van een White Noise apparaat in te zetten. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK

Wanneer komen de tandjes van jouw baby door

Al aan het begin van de zwangerschap beginnen de eerste tandjes te groeien. Het melkgebit van jouw baby wordt namelijk gevormd onder het tandvlees. Toch zullen de eerste tandjes pas maanden na de geboorte echt doorkomen. De eerste twee tandjes die dan ook echt zichtbaar zijn, zijn meestal de twee middelste tanden in de onderkaak. Deze komen tussen de 4 en 7 maanden door. Dit betekent niet dat ze perse door moeten komen, maar het gemiddelde ligt rond de 6 maanden. Tot ongeveer de leeftijd van 3 jaar komen de tanden sporadisch door totdat zij hun volledige melkgebit bij elkaar hebben gespaard.

1

Tussen de 4 en 7 maanden

2

Tussen de 8 en 16 maanden

3

Tussen de 9 en 16 maanden

4 & 5

Tussen de 13 en 19 maanden

6 & 7

Tussen de 16 en 22 maanden

8 & 9

Tussen de 20 en 33 maanden

Symptomen bij doorkomende tandjes

Doorkomende tanden gaan vaak gepaard met ongemakken. Niet zo goed dat er een grote druk op het tandvlees komt te staan. Dit kan voor pijn en lichamelijk ongemak zorgen. Per baby’tje verschilt het welke klachten- en de duur van de klachten hij ervaart. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Kwijlen
  • Huilerig en prikkelbaar
  • Gezwollen tandvlees (soms is zelfs al een tandje zichtbaar of een knobbel voelbaar onder het tandvlees)
  • Onrustig slapen
  • Weigeren te eten

Als een tand eenmaal doorgebroken is, verdwijnen deze klachten vaak weer snel. Bij een volgend doorkomend tandje zullen de klachten weer terug keren.

Diarree of koorts hebben niets met doorkomende tanden te maken. Als je baby dat heeft, is hij waarschijnlijk ziek. Wij adviseren hiervoor dan ook de huisarts te benaderen.

Wat te doen bij doorkomende tanden

Je kan de ongemakken van doorkomende tanden bij jouw kleintje niet voorkomen, maar je kunt de klachten wel helpen te verminderen. De tips & tricks hieronder kunnen je daarbij helpen:

Geef je baby iets om op te bijten

Als je baby ergens op bijt zorgt dit voor tegendruk. Dit vermindert de pijnlijke druk van doorkomende tanden. Je kan hier een speciale bijtring voor kopen. Een koelbijtring is extra fijn. Deze bewaar je in de koelkast. De verkoeling verzacht de pijn.

Verkoelende bijtring

Masseer het tandvlees van jouw baby

Wrijf voorzichtig over het tandvlees met jouw vinger. Was hiervoor uiteraard eerst goed je handen! Het is ook mogelijk om de olie van Villa Bimbi hiervoor te gebruiken. Stuur ons een berichtje voor meer informatie.

Geef je baby wat kouds te eten of te drinken

Denk aan een beetje yoghurt of koud water. Dit koelt het tandvlees en verlicht zo de pijn. Geef alleen gekoeld eten en drinken waar je baby op basis van zijn leeftijd klaar voor is.

Extra aandacht en liefde

Een wondermiddel dat altijd helpt is: liefde! Geef extra aandacht, knuffels en kusjes als je merkt dat jouw kleintje zich niet lekker voelt. Je zult ook merken dat jouw kleintje meer behoefte heeft aan nabijheid. Luister naar jouw moederinstinct. Het is alleen maar goed en fijn om hen juist nu de extra nabijheid en liefde te geven die ze nodig hebben.

Gebruik een zalf

De drogist en apotheek verkopen zalfjes tegen ongemak van doorkomende tanden. Een lidocaïne gel heeft bijvoorbeeld een plaatselijke pijnstillende werking. Dit breng je met een wattenstaafje aan op de pijnlijke kaak. Lees voor gebruik goed de bijsluiter.

VSM Chamodent tandgel

Doorkomende tanden en slapen

Doordat jouw kleintje lichamelijk ongemak ervaart bij doorkomende tanden, gaat dit dan ook vaak gepaard met een verstoord slaapritme. Zoals hierboven ook al staat genoemd, zie je vaak dat de kleintjes meer behoefte hebben aan nabijheid. Het kan zijn dat jouw kleintje zijn slaapjes en voedingen is gaan weigeren en in de nacht vaak wakker wordt.

Hetgeen dat je het beste kunt doen is zoveel mogelijk vast proberen te houden aan het huidige schema, maar hem daarbij wel de nabijheid te bieden die hij nodig heeft. Hoe meer je vasthoudt aan het schema, hoe makkelijker het voor hem is om er doorheen te komen en nadien geen slaapproblemen over te houden.

Echter, als je ziet dat jouw kleintje de voedingen is gaan weigeren, kun je deze in kleinere hoeveelheden verspreid over de dag aanbieden. Voeding is van grote invloed op het slaapgedrag van een kindje, waarbij het dan dus ook belangrijk is dat jouw kleintje voldoende binnen krijgt.

Als jouw kleintje overdag weigert te slapen kun je een plan B gebruiken (bij papa of mama op de borst slapen, in de wandelwagen of in de auto; iets waarvan jij weet dat het slapen gemakkelijker gaat). We willen uiteindelijk voorkomen dat jouw kleintje oververmoeid raakt. Want dat houdt de slaapproblemen in stand.

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

UP