Slaapmethode vanaf 10 maanden

Posted by: Josanne Verhoof in

Villa Bimbi maakt gebruik van diverse slaapmethoden die zijn afgestemd op de ontwikkelingsleeftijd van jouw kleintje. Al onze methode zijn vanuit een gentle parenting visie. Dat houdt in dat wij de kleintjes nooit laten huilen, maar kijken naar de reden achter het gedrag.

De methode die Villa Bimbi adviseert voor baby’tjes vanaf 10 maanden en peuters betreft de Put Down / Put Down methode in combinatie met de Lady Shuffle methode. In deze blog lees je meer over de Put Down / Put Down methode. Wil je meer weten over de Lady Shuffle methode, lees dan onze blog: De Lady Shuffle Methode.

Voordat je aan de slag gaat met de Put Down / Put Down methode is het van belang dat de slaapomgeving van jouw kleintje is afgestemd op zijn behoeften. Wil je weten waar jouw kleintje het beste slaapt? Lees dan onze blog: Waar slaapt mijn baby het beste. De Pick Up / Put Down methode geeft jouw kleintje de mogelijkheid om te leren zelfstandig in slaap te vallen in een ontspannen staat. Je geeft hem de ruimte om te leren zichzelf te kalmeren, maar geeft hem daarnaast de nabijheid die hij nodig heeft. Dit alles zonder hem gecontroleerd te laten huilen, maar alleen gebruik te maken van gentle parenting methodes.

Om jouw kleintje te helpen makkelijker door te slapen is het ten allen tijden helpend om het gebruik van een White Noise apparaat in te zetten. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK

De 6 stappen van de Put Down / Put Down methode

 1. Start het Wind Down ritueel
  • Start zijn wind down ritueel voor minimaal 15 minuten (Wil je weten wat een wind down ritueel is? Lees dan onze blog: ‘Hoe help ik mijn baby ontspannen voor het slapen‘). Als je merkt dat hij zich begint te ontspannen leg je hem in zijn bedje. Zorg ervoor dat je hem nog wel wakker op bed legt.
 2. Kom na 100 seconden terug als hij nog steeds overstuur is
  • Wanneer hij onrustig wordt of begint te huilen ga je na 100 seconden opnieuw zijn kamertje in. Gaat jouw kleintje direct weer staan zodra jij de kamer wilt verlaten of komt hij uit bed? Maak dan gebruik van de Lady Shuffle Methode.
 3. Ga naast zijn bedje zitten en kalmeer hem met jouw stem
  • Ga naast zijn bed staan of zitten en probeer hem te kalmeren door je stem te gebruiken en indien nodig enkele aanrakingen. Als hij in zijn bedje staat. Til hem niet op, leg hem gewoon neer. Gebruik de woorden “het is bedtijd lieverd”. Zet de white noise machine aan als dat nog niet het geval was. Dwing hem niet om in dezelfde positie te blijven als hij in zijn bedje rond woelt. Laat hem maar rondkruipen. Als hij staat, leg hem dan neer. Maak verder geen oogcontact. Het helpt zelfs om te doen alsof je slaapt. Zo laat je zien welk gedrag je wel van hem wilt zien.
 4. Pas de Lady Shuffle Techniek toe
  • Ga op een stoel in zijn kamer zitten, maar praat niet en maak geen oogcontact. Het is ook mogelijk om op een kussen te zitten op de grond. Doordat je lager zit, zal je baby waarschijnlijk ook laag blijven, omdat hij oogcontact met je wil maken. Lees de uitgebreide stappen voor de Lady Shuffle in onze blog: De Lady Shuffle Methode.
 5. Geef de nabijheid die hij nodig heeft
  • Als hij nog steeds op hetzelfde niveau huilt of erger, zorg er dan voor dat hij zijn fopspeen bij zich heeft en gebruik wat troostwoorden als ‘het is oke lieverd, je kunt gaan slapen’. Als hij echt van streek is, kun je naast zijn bedje gaan zitten en zijn rug strelen tot hij kalm is. Als hij kalm is, keer dan terug naar de stoel / kussenpositie. Probeer hem altijd eerst te kalmeren door je stem + white noise.
 6. Herhaal deze stappen totdat hij slaapt en verlaat dan de kamer.

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

UP